Ralph Meijer is 42 jaar en trotse eigenaar van Lanterfant. Het is bij dit interieurmerk aanpoten om de snelle groei bij te benen. Daarbij kan Ralph geen ingewikkelde fiscale vraagstukken gebruiken. Daarom heeft hij een Register Belastingadviseur: Frank van der Pas van Flynth Adviseurs en Accountants. “Wil je als bedrijf de zolderkamer ontgroeien, dan moet je het professioneel aanpakken. Daar hoort ook fiscaal advies van een expert bij.”
“Bij de oprichting twee jaar geleden had ik niet durven dromen dat het zo bizar goed zou gaan,” vertelt Ralph. “Ik koos voor online verkoop van meubels die ik in het buitenland laat produceren. Doordat ik al betrokken was bij het tuinmeubelenbedrijf van mijn vader – Cadillon International BV – wist ik waar Abraham de mosterd haalt. Ik selecteerde de juiste inkoopadressen, vroeg een reclamebureau om een merkstrategie te maken en besteedde de logistiek uit aan een gedegen fulfilmentpartij.”

“Wil je als bedrijf de zolderkamer ontgroeien, dan moet je het professioneel aanpakken. Daar hoort ook fiscaal advies van een expert bij.”
Ralph Meijer, eigenaar Lanterfant

Boontjes doppen
Tot zover de boontjes die deze ondernemer zelf kon doppen. “Ik ben ondernemer, weet precies hoe ik elke dag opnieuw mijn bedrijf moet runnen. Maar ik heb geen verstand van belastingzaken. Voor al mijn fiscale uitdagingen is er mijn RB Frank van der Pas.” En fiscale uitdagingen zijn er met grote regelmaat in het leven van Ralph. Hij en Frank bellen standaard eens in de vier tot zes weken met elkaar. “We bespreken dan de lopende zaken en Frank wijst me op nieuwe regels en ontwikkelingen op fiscaal vlak.”
Amazon
In de praktijk spreken Frank en Ralph elkaar veel vaker. “Een onderneming runnen is een dynamische klus. Elke week is er wel een kwestie waarvan ik denk: even Frank bellen. Zo werd ik vorige maand verrast door Amazon, die plotseling ons verkoopaccount op non-actief zette. De reden: Lanterfant beschikt niet over een Duits btw-nummer. En als je meer dan €100.000,- omzet in Duitsland draait, is een lokaal btw-nummer een voorwaarde voor Amazon om zaken met je doen. Daar waren we mooi klaar mee…”
“Frank is nu druk bezig om een Duits btw-nummer voor ons te regelen. En meteen maar eentje voor België. Ik had dat echt niet zelf gekund. Waar had ik moeten beginnen? Voor dit soort zaken hebben we de expertise van een RB nodig.

Holding
Het vertrouwen tussen de heren is inmiddels zo groot, dat Frank Ralph ook op privégebied fiscaal adviseert. Bijvoorbeeld toen de vader van Ralph overleed en er wijzigingen in de bedrijfsstructuur van Cadillon International BV moesten worden doorgevoerd, zodat Ralph een meerderheidsbelang kreeg. “Mijn ouders hadden de zaak jarenlang opgebouwd en daar wilde ik zorgvuldig mee omgaan. Met Frank aan mijn zijde wist ik zeker dat het goed geregeld werd.”
Toekomst
De fiscale kwesties waarvoor Ralph een beroep doet op Frank blijven komen. “Ik heb mooie toekomstplannen maar zou die nooit kunnen waarmaken zonder mijn RB. Lanterfant heeft nu tien man in dienst en ik verwacht dat dat er binnen twee jaar zo’n dertig zijn.”
“Over vijf jaar wil ik mijn merk in minstens tien landen verkopen. We openen binnenkort een showroom. Misschien over een tijdje ook winkels. En we zullen er wellicht voor kiezen onze producten dichter bij huis te produceren. Ik weet nu al dat ik Frank bij al deze ontwikkelingen keihard nodig ga hebben!”
Wanneer moet je een Duits btw-nummer aanvragen?
Om het ingewikkeld te maken: elk land binnen de EU heeft een eigen btw-grens. Blijft je omzet onder dat bedrag, dan ben je niet btw-plichtig in het betreffende land en val je onder de ‘regeling voor afstandsverkopen’. Voor Duitsland ligt deze grens op €100.000,- per jaar. Overstijg je deze grens? Dan moet je je Duitse omzet bij de Duitse fiscus opgeven. In dat geval betaal je Duitse btw oftewel Mehrwertsteuer (19%) en heb je een Duits btw-nummer nodig. Je moet ook een Duits btw-nummer aanvragen als je vanuit Duitsland producten verzendt, bijvoorbeeld via Amazon. Ook wanneer je omzet niet boven de €100.000,- uitkomt. Je goederen worden dan namelijk uit een Duits magazijn verkocht en verstuurd waardoor je niet meer onder de ‘regeling voor afstandsverkopen’ valt.
Ralph Meijer - Lanterfant

Ralph Meijer, eigenaar Lanterfant

Ralph Meijer is 42 jaar en trotse eigenaar van Lanterfant. Twee jaar geleden richtte hij het interieurmerk op. Daarvoor was hij betrokken bij het tuinmeubelenbedrijf van zijn vader, Cadillon International BV. Van beide bedrijven is Ralph nu eigenaar.

Frank van der Pas, RB bij Flynth

Frank van der Pas is na zijn studie fiscale economie en fiscaal recht aan de Universiteit in Tilburg aan de slag gegaan als belastingadviseur. Eerst in Brabant bij WVDB en ABAB en na een verhuizing naar Den Haag sinds 2006 bij Flynth in Naaldwijk. Bij Flynth is Frank als Register Belastingadviseur betrokken bij Lanterfant.
Frank van der Pas