Peter en Anniek voeren al jaren in maatschapsverband hun advocatenpraktijk uit. Het pand waarin de praktijk wordt uitgeoefend is van Peter. Hij wil er echter mee stoppen en zijn aandeel overdragen aan de jonge advocaat James. Op zichzelf een goede gedachte, maar James wil geen overdrachtsbelasting betalen, Peter geen inkomstenbelasting en daarnaast wordt de uitkoopsom van Peter ook nog deels gefinancierd door Anniek. Ten slotte willen ze allemaal ook nog dat de winst van de maatschap straks zo laag mogelijk belast wordt.
Dit zou maar zo een casus in je eigen praktijk kunnen zijn. Aan jou als adviseur de mooie taak om dit allemaal te regelen. Maar hoe krijg je al die wensen in een passende oplossing?
In de verdiepingscursus Bedrijfsopvolging in de IB-sfeer komen bijzondere situaties en specifieke mogelijkheden aan de orde die wet en jurisprudentie bieden om met bedrijfsopvolging om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan gedeeltelijk winstnemen of bedrijfsopvolging “a la carte”. Daarnaast gaan we in op bedrijfsopvolging bij schenken en overlijden. Is er dan sprake van dubbele belastingheffing of kan deze juist worden voorkomen? Ook bespreken we recente jurisprudentie over opvolging in de IB-onderneming.

Basiskennis over de fiscaliteit rond bedrijfsopvolging wordt verondersteld.

Wat ga je leren in de cursus Bedrijfsopvolging in de IB-sfeer – verdieping?

  • Doorschuiven zonder doorschuifregeling;
  • Uitstellen van winst;
  • Schenk- en overdrachtsbelasting en bedrijfsopvolging;
  • Partners, familie en bedrijfsopvolging;
  • Bedrijfsoverdracht en investeringsfaciliteiten;
  • Jurisprudentie rondom opvolgen en overdragen.

Leerdoelen en leerresultaten

  • Je krijgt nieuwe inzichten over bedrijfsopvolging;
  • Je kunt deze nieuwe inzichten op een creatieve manier inzetten voor jouw klanten.

Rooster

Maak een selectie

Evenement informatie

Er zijn momenteel geen momenten gepland. Kijk op een later moment nog eens.

Docenten

Vragen over deze cursus?

Ina van Driel

Ina van Driel