Docent Marja van den Oetelaar vat de aanleiding van deze cursus samen: “als ik mensen vertel wat ik doe voor de kost, krijg ik vaak te horen dat de btw voor ondernemers neutraal is. De ondernemer ontvangt de af te dragen btw van zijn afnemer en hij kan alle btw op zijn kosten in aftrek brengen. Ik krijg dan de vraag hoe ik kan verklaren dat ik al mijn tijd aan de btw besteed?”
Afgezien van het feit dat het vak btw steeds gecompliceerder is geworden, is de btw niet altijd neutraal voor de ondernemer. Zo kan niet alle btw in aftrek worden gebracht, bijvoorbeeld door ondernemers die vrijgestelde prestaties verrichten. Bij hen vormt de btw een kostenpost.
Er zijn meer voorbeelden te noemen. Zo kan de btw die ten onrechte is berekend niet in aftrek worden gebracht. De btw die toe te rekenen is aan niet-economische activiteiten is niet terugvorderbaar. Denk bijvoorbeeld aan de houdstervennootschap of de stichting die een goed doel financiert met door haar verkregen giften. Daarnaast is de btw op restaurantnota’s niet aftrekbaar. Ook kan de btw op giften, relatiegeschenken en personeelsverstrekkingen niet altijd in aftrek worden gebracht.
Bovendien moet mogelijk de al dan niet in aftrek gebrachte btw worden herzien: soms omdat de goederen of diensten niet in gebruik zijn genomen of soms omdat het gebruik is gewijzigd.
Voor deze cursus is basiskennis van de btw voldoende.
Wat ga je leren in de cursus De aftrek van voorbelasting?
- Besluit Uitsluiting Aftrek voorbelasting;
- Pre pro-rata
- Pro-rata;
- Herzieningsregels;
- Aftrek btw op catering;
- Aftrek btw op kassabonnen;
- De fiets van de zaak;
- Teruggaaf buitenlandse btw.
Leerdoelen en leerresultaten
- Je weet welke btw je niet in aftrek kan brengen;
- Je weet hoe je moet herzien;
- Je kan een BUA-berekening opstellen.