Vanaf 1 oktober 2022 moeten bedrijven die coronabelastingschulden hebben opgebouwd, beginnen met het terugbetalen van deze schulden. Op verzoek van de Tweede Kamer schetst de staatssecretaris van Financiën in zijn kamerbrief mogelijke versoepelingen binnen de huidige betalingsregeling van 60 maanden. Generieke versoepelingen, die voor alle ondernemers zouden gelden, vindt de staatssecretaris onwenselijk. De staatssecretaris staat wel open voor versoepelingen die via een maatwerkafspraak met de ontvanger worden overeengekomen.

De volgende twee versoepelingen binnen de huidige betalingsregeling komen hiervoor in aanmerking:

1.       de te betalen maandbedragen per kwartaal te mogen voldoen en/of

2.       een incidentele betaalpauze (één keer gedurende maximaal 3 maanden).

Flexibiliteit ten aanzien van de termijn waardoor een ondernemer bijvoorbeeld per kwartaal kan aflossen in plaats van per maand, geeft een ondernemer meer flexibiliteit. Deze optie kan aansluiten bij de behoefte van levensvatbare bedrijven met bijvoorbeeld onregelmatige liquiditeitsstromen.

Door het introduceren van een betaalpauze kunnen ondernemingen met tijdelijke liquiditeitsproblemen een adempauze krijgen, waardoor zij door een kleine tegenslag niet direct in grote problemen raken. Dit heeft tot gevolg dat na de betaalpauze de resterende maandtermijnen omhoog gaan, om ervoor te zorgen dat de openstaande coronabelastingschulden wel binnen 60 maanden worden terugbetaald.

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten