Dit keer geen blog over de politiek, maar een onderwerp dat ons als Jong RB aan het hart gaat: starters op de woningmarkt. Op 14 april 2021 stond in dagblad Trouw een artikel over de woningmarkt, met als titel: ‘Wie nog geen huis bezit, is wellicht voor goed te laat’. Ook het FD publiceerde vandaag (16 april) een artikel hierover. Is een koopwoning straks alleen nog voor de rijken?
In beide artikelen wordt gewaarschuwd voor een tweekastenmaatschappij. Een bestaand koophuis kost nu gemiddeld 15% meer dan vorig jaar, waardoor de prijzen voor veel starters buiten budget vallen. Daarnaast bieden starters die meer budget hebben, vaak meer dan normaal door soepele leennormen en fiscale voordelen. De overheidsmaatregel om de overdrachtsbelasting te schrappen voor starters tot 35 jaar, kan ook leiden tot hogere biedingen. Met als gevolg dat de wooneigenaar wint en de koper altijd verliest.
Deze situatie leidt tot een aantal, enigszins deprimerende, voorspellingen:
- Alleen wie rijke ouders heeft, redt het nog;
- Wie nu nog niet heeft aangepikt, gaat ook niet meer aanpikken;
- Sterker nog, ook de kinderen van de starters die nu in de knel zitten, kunnen niet meer aanhaken.
In het artikel in dagblad Trouw wordt geschreven dat niet een schuldige aan te wijzigen valt. Echter, wie de oplossing kan bieden is duidelijk. De overheid moet ingrijpen. De overheid is druk met de aanpak van de coronacrisis, maar wanneer wordt zij wakker op het gebied van de woningnood? Op korte termijn moeten oplossingen worden gezocht om te zorgen het niet voor meerdere generaties burgers onmogelijk wordt om een woning te kopen.
Als jongerencommissie hebben wij over dit probleem al nagedacht. Naast dat de overheid moet ingrijpen, dragen wij in ons manifest een aantal oplossingen aan om starters financieel tegemoet te kunnen komen. Benieuwd wat onze oplossingen zijn? Kijk hiervoor naar onze infographic!
Manon Staal MSc RB
RB Jongerencommissie