Keek op de Midweek

Zoals degenen die wel eens een huisje op een vakantiepark hebben gehuurd ongetwijfeld weten, is een midweek de benaming voor enkele aaneengesloten dagen van de week, zonder dat daarin een weekeinde voorkomt. De term wordt vooral gebruikt in de vakantiebranche, maar past ook prima op een Keek die niet geschreven wordt voor één maar voor twee weken (en tussen die twee weken in) want druk druk druk. Ach, ik vertel u niets nieuws.

Wat me van de afgelopen week het meest is bijgebleven (naast veel, heel veel, intern overleg) was een rondetafelgesprek (inderdaad, dat schrijf je als één woord) met het neusje van de zalm van de Nederlandse fiscaliteit. Wetenschap (drie hooggeleerden), Hoge Raad, praktijk (dank Renate) en twee redactieleden van Het Register schoven aan in Bar Beton (een horecalocatie met de gezelligheid en uitstraling van een dierencrematorium) om met elkaar van gedachten te wisselen over het fenomeen ‘de menselijke maat’. U leest erover in de komende aflevering van uw lijfblad, maar als ik het centrale advies samenvat dan zit ik er met ‘klein houden, er vroeg en persoonlijk bij zijn en er nooit een principiële zaak van maken want dan loopt het uit de klauwen’ niet ver naast.

In diezelfde week waren we ‘direct, doch live, verbonden met onze studio De Haag’. We hadden daar Frits Algie te gast in onze eigen podcaststudio en daar spraken we een fiscalist met niet alleen de nodige vlieguren op de teller, maar nog steeds gedreven als een jonge hond. Niet alleen in de adviespraktijk, maar ook met zijn eigen podcast met beeld en geluid. Onze eigen RB podcast is inmiddels als aflevering 20 (het gaat hard) gepubliceerd. Als wederdienst trad ik op mijn beurt weer op (3 november) bij Frits, waar we spraken over de gekkigheid die de Tweede Kamer heeft uitgehaald met de begroting van het demissionaire kabinet. By the way: op 10 november treedt collega Arjan Knol bij Frits op en zal daar zijn enorme kennis op het box 3 dossier etaleren. ’s Avonds een optreden in de Koninklijke Industrieele Groote Club, met dank aan Remko Roosjen. Een beschaafd gezelschap in een stemmige omgeving, dat lijkt mij een adequate samenvatting van de avond.

Een week daarna was het strategisch beconoverleg van de koepelorganisaties met de Belastingdienst het hoogtepunt van de week. Er werd een tamelijk grote studie over onze samenwerking met de fiscus gepresenteerd, waar collega Ton van den Broek (samen met Nyenrode hoogleraar Marcel Snippe) een forse bijdrage aan had geleverd. Dat we meer zullen gaan samenwerken lijkt me uiteindelijk onontkoombaar, maar ook dan hebben en houden we onze eigen verantwoordelijkheid. En niets voor niets fluisterde bestuurslid Martin Hommersom me tijdens de presentatie in het oor dat de behalve aan Nyenrode ook aan de fiscus verbonden hoogleraar het nog opvallend vaak had over wij en over zij. Maar verder was het gezellig en de catering bij de fiscus was uitstekend. Dank daarvoor.

Op donderdag werd er nog overlegd met de fiscus en de NOB over de inhoud van de fiscale opleidingen in dit land. Zo’n opleidingsprogramma is niet in beton gegoten, maar kent wel een maximale omvang. Dus voor ieder nieuw vak dat geïntroduceerd zal worden (AI, tax tech, ethiek) zal er iets uit het programma moeten verdwijnen. Maar wat? Lastige vragen dus. En toen was het alweer voor de tweede keer vrijdag, en mogen we de week gaan sluiten op het congres van SDU Belastingmagazine. De laatste spreker zal ik zijn, met eindejaartips. Voorafgaand aan het bier en de bitterballen. Maar met alle commotie rondom het Belastingplan valt er meer dan genoeg te vertellen.

En toen was het – voordat je het weet – alweer weekend.

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten