Donderdag 25 november om 15.30 uur begon de vierde jubileumuitzending, met als thema ‘Een nieuwe balans: hybride werken én een verhitte woningmarkt’. Hoe gaan we om met de toenemende schaarste op de koop- en huurmarkt, terwijl ook de verhouding tussen thuis en op kantoor werken verandert? Dat bespraken we tijdens deze uitzending. Bijna 1400 leden meldden zich aan en ruim 900 keken live mee.
We startten met de verhitte woningmarkt, wat is de oplossing: bouwen, bouwen, bouwen of kunnen we een fiscale oplossing aandragen? Voorzitter voor de RB Jongerencommissie Daniël van Meijgaarden: ‘Fiscaliteit alleen is niet de oplossing, maar het gaat zeker helpen.’ Econoom Hans de Geus trapt af met een korte presentatie waarin hij vooral benadrukt dat de verhitte woningmarkt met twee problemen te kampen heeft die niet met elkaar verward moeten worden. ‘De woningprijzen zijn aan de ene kant te hoog, en niet iedereen kan wonen waar hij of zij wil wonen. Deze problemen hebben niet per se iets met elkaar te maken, maar ze zorgen allebei voor een moeilijke woningmarkt.’ Hoe is dit dan op te lossen? Om daarover te discussiëren schuift Hans aan tafel bij Daniël, René Maat (fiscalist en partner Rechtstaete) en Bob Witjes (belangenbehartiger Woningmarkt, Betaalbaarheid en Regio Zuid bij Aedes). Iets waar iedereen het over eens is: we moeten de oplossing in de fiscaliteit zoeken, dat gaat helpen. En ook moet de focus op de starter liggen, dat is de partij die vastloopt op de koopwoningmarkt, en die totaal niet vertegenwoordigd wordt. De termen verhuurdersheffing, overdrachtsbelasting, Box 3, Box 2, toeslagen en NHG worden onder andere genoemd. Welke oplossingen precies worden aangedragen, daarvoor moet je toch echt de uitzending (terug)kijken.
Tijdens deel twee vertelt hybridewerken-expert Kim Spinder over de balans tussen thuis- en op kantoor werken. Waar thuiswerken vroeger lachend werd beoordeeld (ja ja, ‘thuiswerken’), is het nu een normale situatie voor een groot deel van Nederland geworden. En waar thuiswerken in het begin van corona een soort ‘kantoortje spelen’ was, weet men het na bijna twee jaar steeds beter in te richten. Er zijn dan ook een heleboel manieren waarop je hybride werken kunt inrichten. Verdeel je je tijd bijvoorbeeld 50/50 tussen kantoor en huis? En werk je thuis nog steeds de vaste ‘kantooruren’ of deel je je tijd flexibeler in? De tip van Kim: ‘De beste vernieuwingen komen voort uit frustratie. Loop je weer eens ergens tegenaan? Schrijf het op en bedenk hoe je het anders zou kunnen doen. Wie weet heb je wel een winnend idee te pakken.’ Ideeën die je sowieso kunt testen:
- Een e-maildieet
- Een overlegvrije dag
- A-synchroon overleggen
Wat ze hiermee bedoelt? Dat is terug te zien in onze jubileumuitzending.
Kijk hier terug