Van 9 t/m 18 april was het Boekenweek 2022! En in dat kader vroegen we jullie om je eigen ‘must read’ boeken op fiscaal gebied. Welke boeken kan je echt niet missen als fiscalist of belastingadviseur? We delen graag vijf inzendingen met je!
– Gratis geld voor iedereen – Rutger Bregman
Het probleem is niet dat we het niet goed hebben. Het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze internationale bestseller laat Rutger Bregman zien hoe ideeën de wereld kunnen veranderen. Iedere mijlpaal van beschaving – van het einde van de slavernij tot het begin van de democratie – was ooit een utopische fantasie. Nieuwe utopieën zoals een gegarandeerd basisinkomen en een werkweek van vijftien uur kunnen ook werkelijkheid worden. In onze tijd.
– Vastgoedwijzer fiscaal 2022 – mr. Carola van Vilsteren en drs. Mike Keularts LL.M.
Dit actuele boek geeft een helder, gestructureerd en zeer actueel overzicht van de fiscale behandeling van vastgoed. Boordevol fiscale bespaartips. Zo worden de btw, de overdrachtsbelasting, de samenloop ervan en de implicaties van vastgoedtransacties voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting besproken. Evenals specials, zoals Goed Koopmansgebruik, Erfpacht en Verhuurderheffing. De voorbeelden en handige tips maken het boek zeer geschikt als praktisch naslagwerk.
– Belastinggids 2022 – L.S. Rijff LL.M, mr. dr. G.M.C.M. Staats en mr. C. Wisman
Met de Belastinggids 2022 ben je ervan verzekerd dat niets van de snel veranderende fiscale regels je ontgaat bij het invullen van de aangifte over het jaar 2021. De uitgave geeft de actuele stand van zaken in de wet- en regelgeving, rechtspraak en beleid – handig gegroepeerd per onderwerp – weer. Om de ontwikkelingen in de periode januari tot en met maart in het vizier te houden, kun je daarnaast online de laatste ontwikkelingen en gegevens gratis in de gaten houden via Belastinggids Update.
Naast de actuele regels, wijst de gids op talloze mogelijkheden om belasting te besparen. Bij belangrijke uitspraken en beleidsbesluiten vind je bovendien verwijzingen opgenomen naar de fiscale vakliteratuur voor verdere verdieping.
– Verrekenprijzen: de verdeling van de winst van een multinational – J.T. van Egdom
Het boek geeft een algeheel overzicht van het vakgebied van verrekenprijzen. Je krijgt inzicht in de talrijke formele, materiele en de managementcontrol-aspecten die relevant zijn bij verrekenprijzen. Daarnaast leer je veel over de actuele discussies over belastingontwijking en de belastingheffing in de digitale economie. Vanwege de groeiende maatschappelijke belangstelling voor het onderwerp en de aanzienlijke financiële belangen voor landen en bedrijven, is deze titel van waarde voor een groot lezerspubliek, waaronder studenten, fiscalisten en beleidsmakers.
– Sywerts miljoenen – Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen
Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel maakten aan het begin van de coronacrisis indruk met hun stichting Hulptroepen Alliantie. Met de hulp van een groep vrijwilligers en bedrijven als Randstad en Coolblue bestreden ze het mondkapjestekort in Nederland. Ze deden het ‘om niet’, zeiden ze, ‘voor de zorghelden’. De werkelijkheid bleek anders. In het geheim sloten ze een megadeal met de overheid waaraan ze 28 miljoen euro verdienden. De betalingen van honderden klanten sluisden ze naar een commerciële bv. Afnemers en zakelijke partners werden misleid, zelfs hun eigen medewerkers wisten nergens van. Toen de waarheid aan het licht kwam, trok het drietal een rookgordijn op. Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen deden maandenlang onderzoek naar de Hulptroepen Alliantie. Aan de hand van gesprekken met vele tientallen insiders en talloze interne documenten vertellen ze voor het eerst het hele verhaal achter deze affaire – in een boek vol nieuwe onthullingen.