Charly Heusschen is ondernemer in hart en nieren. Hij startte in de sponsoring, werkte bij Heineken, runde een eigen reclamebureau, ontwikkelde een ski-helm en heeft een consultancybureau. In 2014 startte hij Club Atelier, een kleurrijke locatie in een oude wasstraat in Amsterdam-Zuid waar horeca, feesten, sporten en flexwerken samenkomen. Register Belastingadviseur Mario de Laat staat als vertrouwenspersoon aan zijn zijde. Charly: “Ik weet best wat van fiscale zaken, maar van regels die specifiek voor de horeca gelden heb ik geen kaas gegeten.”
Charly en Mario ontmoetten elkaar toen ze allebei voor Heineken werkten. Er was direct een klik. Toen Charly zijn eigen reclamebureau oprichtte, twijfelde hij dan ook geen moment. Mario moest zijn fiscale zaken beheren. Charly: “Ik was op zoek naar een sparringpartner. Iemand die niet alleen financieel advies geeft, maar ook op strategisch niveau meedenkt. Mario doet dat.”

“Ik weet best wat van fiscale zaken, maar van regels die specifiek voor de horeca gelden heb ik geen kaas gegeten.”
Charly Heusschen, eigenaar Club Atelier

Fiscaliteit op een rij

Toen Charly Mario vertelde over zijn plannen rond Atelier, wist Mario direct wat hem te doen stond. “Charly weet precies wat hij wil. Die hoeft niet bij de hand genomen te worden. Terwijl hij zijn creatieve horecaconcept uitwerkte, zette ik op een rij waar hij fiscaal gezien rekening mee moest houden.”

Persoonlijke aansprakelijkheid

En dat was nogal wat. Om te beginnen moest er een rechtsvorm gekozen worden. Mario: “Fiscaal gezien is het als startup het meest voordelig om een eenmanszaak of vof te starten. Maar om de persoonlijke aansprakelijkheid van Charly af te dekken, hebben we er toch voor gekozen om een bv op te richten. Wel zo veilig in het geval van tegenvallend succes.”

Willekeuring afschrijven

Voordat Charly daadwerkelijk met Atelier kon starten, moesten er investeerders worden aangetrokken. Om de financieringsbehoefte zo laag mogelijk te houden, raadde Mario hem aan gebruik te maken van de willekeurige afschrijving voor starters op investeringen in bedrijfsmiddelen. Mario: “Dat betekent dat je de eerste twee jaar dat je recht hebt op een startersaftrek, investeringskosten direct mag afschrijven.”

MIA en VAMIL
Mario informeerde Charly ook over de MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Dit zijn extra fiscale faciliteiten voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Mario: “Hiermee behaalt Charly een liquiditeitsvoordeel.”
Verschillende btw-tarieven
Nóg zo’n hersenkraker: btw-tarieven. Mario: “Binnen Atelier komen verschillende tarieven samen. Alcoholische dranken zijn belast tegen 21 procent, niet-alcoholische dranken tegen negen procent. Mixdranken zijn een vreemde eend in de bijt, die kunnen op verschillende manieren worden belast.” Mario zorgt ervoor dat dit allemaal goed in het kassasysteem is verwerkt. Charly: “Het enige wat ik nog hoef te doen, is checken of alles goed is aangeslagen. Via een onlinesysteem kan ik real-time inzien hoeveel we hebben verkocht en wat ik moet afdragen.”
Fooien
Ook ten aanzien van het personeel is er binnen de horeca een belangrijk aandachtspunt waarop Mario het verschil kan maken voor Charly: de fooien. Mario: “Charly kan ervoor kiezen om bij het vaststellen van het salaris van zijn personeel rekening te houden met fooien. In dat geval moet hij er loonheffing over inhouden. Best ingewikkeld, want je weet vooraf nooit precies hoeveel fooi er wordt verdiend. Daarom adviseerde ik Charly geen rekening te houden met fooi. De werknemer moet de fooi dan zelf aangeven in zijn aangifte inkomstenbelasting.”
Creatief ondernemerschap
Charly adviseert ondernemers zo snel mogelijk een RB in te schakelen. “Natuurlijk moet het financieel haalbaar zijn, maar dat geklooi met online boekhoudprogramma’s en onzekerheid zodra er een blauwe envelop op de mat valt moet je helemaal niet willen. Ik overleg eens per maand met Mario en verder kan ik me richten op creatief ondernemerschap. Ervoor zorgen dat mensen graag naar Atelier komen. Wat de toekomst ook brengt, ik ga het samen met Mario aan. Er moet wel heel wat gebeuren wil ik überhaupt een andere belastingadviseur overwegen.”

MIA en VAMIL

De MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn extra fiscale faciliteiten voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Door hier gebruik van te maken worden de kosten van de investering lager. Er hoeft immers minder belasting betaald te worden. De MIA geeft de mogelijkheid om tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst. Met de VAMIL kun je een investering tot 75 procent op een willekeurig moment afschrijven. Investeringen moeten wel binnen drie maanden nadat je de verplichting bent aangegaan, worden gemeld bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Het is aan te raden om hier – vanwege de korte meldingstermijn – goed contact over te houden met je RB.
Charly Heusschen - Club atelier

Charly Heusschen, eigenaar Club Atelier

Charly Heusschen is ondernemer in hart en nieren. Hij startte in de sponsoring, werkte bij Heineken, runde een eigen reclamebureau, ontwikkelde een ski-helm en heeft een consultancybureau. In 2014 startte hij Club Atelier, een kleurrijke locatie in een oude wasstraat in Amsterdam-Zuid waar horeca, feesten, sporten en flexwerken samenkomen.

Mario de Laat, RB bij AXP Adviseurs

Mario de Laat werkte bijna zeven jaar bij Ernst&Young. Eind vorige eeuw maakte hij de stap naar het mkb. Hij richtte AXP Adviseurs op, een administratie- en adviesbureau voor bijzondere ondernemers.
Mario de Laat - RB - Club Atelier