In Domburg is het altijd hoogseizoen, weet Robbert Vreeke. De geboren en getogen Zeeuwse ondernemer begon ooit met het uitbaten van een paar strandhuisjes en is inmiddels eigenaar van verschillende hotels, vakantiewoningen en strandcabines. Zijn imperium is zorgvuldig opgebouwd uit meerdere bv’s, twee moeder-bv’s, een holding en een vof. Hierbij speelde RB Frans Provoost een sleutelrol. “Ik vaar bijna blind op de adviezen van Frans.”
Veertien jaar zit Vreeke nu in het vak, dat hij door en door kent omdat zijn vader er ooit mee startte. “Tijdens mijn studie in Breda was ik al druk binnen het bedrijf van mijn vader, die strandhuisjes exploiteerde. In 2008 studeerde ik af en kreeg ik de kans om een hotel over te nemen. Daarna ging het hard. Er kwamen in de loop der tijd nog twee hotels bij. Domburg heeft zich in de afgelopen decennia op de kaart gezet en ik heb daar op mijn manier aan bijgedragen. Op de plek waar ik als kind dammen groef, run ik nu mijn business.”

“Heb ik een nieuw pand op het oog, dan is Frans letterlijk de eerste die ik bel.”
Robbert Vreeke, eigenaar hotels en strandcabines

Slimme constructies
De kern van die business is het zo gunstig mogelijk overnemen van panden en hotels en ze – waar mogelijk – doorontwikkelen. Daar gaan fikse investeringen mee gepaard. “Ik ben altijd op zoek naar een manier van overname of aankoop die fiscaal zo gunstig mogelijk is. Dat vereist slimme constructies.” Zoals toen Vreeke een pand wilde overnemen dat hij huurde van een bv. met één aandeelhouder. Zou hij het pand direct kopen, dan kwam daar een flink bedrag aan overdrachtsbelasting bij kijken. De oplossing? De bv van de verkoper ging participeren in de onderneming van Vreeke. Samen werd er een vof. aangegaan.”
Risico’s
Dankzij deze constructie bespaarde Vreeke een boel geld. Maar hij liep wel een aanzienlijk risico: hij ging in feite samen met de verkoper ondernemen en daarom moest de zeggenschap goed worden vastgelegd. “Voor mij staat onomstotelijk vast dat de RB de beste persoon is om te adviseren in dit soort situaties. Zelf had ik niet geweten hoe ik het had moeten aanpakken. Frans maakt de risico’s zo klein mogelijk.”

Harder wereldje
“In mijn vaders tijd was het eenvoudiger. Maar hoe groter je wordt, hoe ingewikkelder het is. Ik transformeerde van strandcabine-exploitant en hotelier naar een soort vastgoedondernemer en kwam in een harder wereldje terecht. Eentje waarin ik iemand aan mijn zijde nodig had die meer weet van fiscaliteit dan ikzelf. Die alle regels kent en altijd mogelijkheden ziet. Als ondernemer kun je echt niet zonder een RB.”
Dat Frans ook zelf zijn roots in de toeristensector heeft én Zeeuws bloed door de aderen heeft stromen, zijn pré’s, vindt Vreeke. “Frans is ook Domburger en waste als jongen af in een van de hotels die ik nu bezit. Hij kent de sector als zijn broekzak. Die kennis laat hij gelden als hij een gesprek heeft bij de bank of als ik hem deelgenoot maak van een nieuw plan. Heb ik een nieuw pand op het oog, dan is Frans letterlijk de eerste die ik bel.”
Emotie
Nu vader Vreeke een dagje ouder wordt, passeren ook wel eens minder leuke onderwerpen de revue. Wat als vader –  die nog altijd als stille vennoot ‘in het bedrijf zit’ – door omstandigheden niet langer zijn zaken kan behartigen? Hierop was een levenstestament het antwoord van de RB. En wat gebeurt er met zijn ondernemingsvermogen als vader Vreeke overlijdt? “Frans brengt ook dit soort thema’s ter sprake en kan hier dan zonder alle emotie over adviseren.”
Het vertrouwen tussen mijn vader en mij is groot en daarom heeft mijn vader mij direct tot bestuurder benoemd. Dat was een gevoelskwestie waar hij heel stellig over was. Frans hielp ons bij het goed vastleggen van alle afspraken die daarbij komen kijken.” Vreeke hoopt over een paar jaar nog één of twee hotels overgenomen te hebben. “Verder ontwikkelen dus, maar wel op z’n Domburgs: niet te groot en áltijd mooi.”
Testament of levenstestament?
De vader van Robbert Vreeke stelde naast een testament ook een levenstestament op. Wat betekent dat? Het belangrijkste verschil tussen een testament en een levenstestament is dat een gewoon testament bepalingen bevat voor ná het overlijden. Een levenstestament bevat bepalingen die gelden tíjdens het leven. In een gewoon testament staat wie de erfgenamen zijn en hoe (en door wie) het nalatenschap wordt verdeeld. In een levenstestament wordt bepaald wie de financiële zaken gaat verzorgen als de persoon dit door dementie, ziekte of een andere reden niet meer zelfstandig kan doen.
Robbert Vreeke

Robbert Vreeke, eigenaar hotels en strandcabines

Robbert Vreeke is geboren en getogen in Domburg. De Zeeuwse ondernemer heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt al die toeristen onderdak te bieden. Wat ooit begon met het uitbaten van een paar strandcabines, het familiebedrijf wat is opgericht door zijn opa, is nu uitgegroeid tot het eigenaarschap van verschillende hotels, vakantiewoningen en de strandcabines aan de kustlijn van Domburg.

Frans Provoost, RB bij WEA Accountants en Adviseurs

Frans Provoost begon in 1992 als belastingadviseur bij PWC. Sinds mei 2002 is Frans werkzaam bij WEA Accountants en Adviseurs en vanaf 1 januari 2008 als vennoot. Frans is ook geboren en getogen in Domburg en kent de familie Vreeke al erg lang. Als jongen werkte hij in één van de hotels van de familie. Ook is Frans bestuurslid van Ondernemers Badplaats Domburg.
Frans Provoost