De recente en aankomende belastingwijzigingen vragen om extra aandacht bij jouw klanten/directeur-grootaandeelhouders. In deze tweedaagse wintercourse nemen de docenten je mee in hoe je die DGA’s het beste adviseert in een vijftal onderdelen/fases van zijn DGA leven. Deze gedegen en zeer praktische tweedaagse cursus helpt je om je klanten/DGA’s nog beter én totaal te adviseren.
Sprekers
Eric van Uunen – Tijdens dit onderdeel gaat het over de beloning van de DGA aan de hand van de volgende vier thema’s, die elke adviseur welhaast dagelijks raken:
– Effectieve belastingheffing bij bv’s en DGA’s;
– De gebruikelijkloonregeling;
– Managementovereenkomsten;
– Sociaal verzekeringsplicht minderheidsaandeelhouders.
Pieter Smolders – Als de bv jaarlijks een mooie winst maakt, wordt het structureren van het “overtollige” vermogen een belangrijk vraagstuk voor de DGA. Maar door de gewijzigde regelgeving is het ook erg uitdagend geworden. Waar doet jouw klant nu goed aan?
– Is beleggen in de bv aantrekkelijk? Het werkelijk rendement wordt dan belast met Vpb en box 2 heffing.
– Is het interessant voor de DGA om de winst uit te keren als dividend en deze in box 3 te beleggen?
– Is lenen van de bv en beleggen in box 3 nog interessant?
– En wat te doen met de eigen woning lening van de DGA? Is het nog aantrekkelijk om deze over te sluiten bij de eigen bv?
– En wat is het effect van excessief lenen op bovenstaande vragen?
– Wat voor dividendpolitiek moet de DGA verder voeren? “Oppotten” of kan hij beter gebruik maken van het jaarlijkse tariefopstapje?
Roel Oosterveen – Heeft je klant een BV-structuur? Dan is het belangrijk om te beoordelen of de ondernemer nog steeds profiteert van alle fiscale en juridische voordelen. Is de huidige BV-structuur nog wel up-to-date? Tijdens dit blok behandelen we vragen zoals:
– Wanneer is welke BV-structuur nodig?
– Welke bv’s zet je daarvoor in?
– Hoe kun je tijdig voorsorteren op een fiscaalvriendelijke bedrijfsoverdracht of -opvolging?
– Wat moet je doen om belastingheffing (zoals AB-heffing, vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting en/of schenk- en erfbelasting) te voorkomen?
– Waar gaat het vaak mis, en hoe zorg je dat de herstructurering bij je klant vlekkeloos verloopt?
Rudie Martens – Fiscale faciliteiten voor het opbouwen van pensioen zijn afgelopen jaren opgebouwd. Maar hoe kan een DGA nu wel zorg dragen voor een goede eigen oudedagsvoorziening? En hoe zit het ook alweer met al die stamrecht- lijfrente-, pensioen- en ODV-voorzieningen die op de balans staan. Wat kan of moet daar nog mee? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?
Paul Schut – Menig cliënt ervaart de schenk- en erfbelasting als één van de meest vervelende belastingonderdelen. Met als gevolg dat de belangstelling groot is om die belastingdruk wat te verlagen. Daarvoor worden schenkings-plannen opgesteld die, als je het goed doet, samenhangen met de testamenten. Belangrijker is echter dat het schenkingsplan strookt met de wensen van jouw relatie en dat ook de civielrechtelijke kanten worden belicht. Denk aan uitsluitingsclausules, tweetrapsmakingen en andere voorwaarden. Samen duiken we in de fiscale en civiele aspecten aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ook het nut van een levenstestament in relatie tot schenken wordt besproken.