De Belastingdienst is bezig met een onderzoek naar bestaande en te voorziene knelpunten bij bedrijven en (burgers) in de fiscaliteit, als gevolg van de verduurzaming*. Daarom sprak een vertegenwoordiging van de Belastingdienst 8 juli met het Register Belastingadviseurs, bij monde van RB-lid Arjan Mulders, Ralph Rijnders (algemeen directeur) en Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken.
Het RB is voor de Belastingdienst een interessante gesprekspartner, omdat onze leden direct contact hebben met ondernemers die willen (of soms moeten) verduurzamen en te maken krijgen met regelgeving op dit gebied.
Belangstelling groeit
De Belastingdienst informeerde onder meer op welke wijze het RB en haar leden bezig zijn met duurzaamheid en fiscaliteit, ook in relatie tot de ESG-rapportage.
Als RB konden wij vertellen dat het onderwerp voorbijkomt op een congres, via onze RB Podcast en bijvoorbeeld in een artikel in ledenmagazine Het Register. Ook is er cursusaanbod over duurzaamheid. De bewustwording op het thema groeit; helemaal als een MKB-onderneming al een maatschappelijke doelstelling heeft, komt duurzaamheid sneller aan bod.
MIA en Vamil
De meeste ondernemers in het MKB zijn wel bekend met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Maar wanneer het gaat om subsidieaanvragen, die vaak een lange doorlooptijd kennen en waarbij in de regel ook nog een rapportageverplichting geldt, dan vinden veel ondernemers dit te veel administratieve rompslomp en haken zij af. Een ondernemer wil graag ontzorgd worden en winst maken.
De jaarrekening en aangiftestructuur moet compliant zijn. Het RB ziet dat jongeren hier meer interesse in hebben; mogelijk moet dit ook wel een onderdeel worden van de beroepsopleiding. Op dit moment is het nog informeren en stimuleren. We horen wel de geluiden dat het in stand houden van Tax Control Framework (TCF) veel geld kost.
Bewustwording is wel aanwezig, want de ondernemer wil graag een kwalitatief goede onderneming drijven. Hierbij is de continuïteit van de wet- en regelgeving van belang.
Bij de term energietransitie wordt over het algemeen alleen gedacht aan CO2.
Wat levert het op?
Het RB vroeg met het oog op de toekomst verder aandacht voor de befaamde ‘rode draad’ over 50 jaar. Een onderneming moet dan nog bestaan en (zichtbaar) hebben bijgedragen aan duurzaamheid. Een meedenkend vermogen van de Belastingdienst helpt hierbij, door te kijken naar de aftrekbaarheid van kosten via duurzaamheid. Belastingadviseurs hebben op dit terrein behoefte aan een duidelijke afgekaderde wet- en regelgeving.
Conclusie
Overall is het belangrijk dat de belastingadviseur het gesprek over duurzaamheid blijft voeren met de ondernemer. Voor de ondernemer is het van belang om te weten wat zijn inzet oplevert en dat er niet (te) veel administratieve lasten gekoppeld zijn aan duurzame initiatieven. Een duidelijke afbakening is van belang evenals continuïteit in wet- en regelgeving. Een vermindering in het aantal subsidieregelingen biedt misschien andere mogelijkheden.
De Belastingdienst verwacht het onderzoek op 1 december 2024 af te ronden en de uitkomsten in maart 2025 te presenteren.
*Duurzaamheid focust zich op: de energietransitie (waterstof, zonne- en windenergie, getijde-energie, etc.) en de circulaire transitie (verminderen van grondstoffengebruik, hergebruik, verdienstelijking en andere nieuwe circulaire bedrijfsmodellen en samenwerkingsverbanden).
Leren over duurzaamheid?
Ben je als lid geïnteresseerd in duurzaamheid? Check dan de nieuwe kenniswebinars over duurzaamheid binnen ons PE-aanbod.