Rode sokken

Ik vond ze onlangs op de bovenste plank van een kast in het kopieerhok. Naast een RB-blik dat nog half gevuld was met Haagse hopjes, en waarvan u als ik mij het goed herinner ooit – na afloop van een ALV – een exemplaar ontvangen heeft. Ze waren rood met witte lettertjes zoals u op de bijgaande foto kunt zien. Ik dacht eerst dat het kerstsokken waren, bedoeld om te dragen onder zo’n (lol) ‘foute kersttrui’. Persoonlijk zou ik nog niet dood gevonden willen worden in een trui met ho-ho-ho Santa of rednosed Rudolph erop, maar ach: voor alles is er wel een liefhebber. Zoals – ik dacht eerst even dat ik hallucineerde, maar nee, ze zit ten tijde van het tikken van dit stukje echt in de trein recht tegenover mij – een keurige en ogenschijnlijk normale dame, gekleed in een trui met daarop ernstig kijkende teckels die een kerstmuts dragen. Terwijl hondenbezitters weten dat de gemiddelde hond tekeergaat als de duvel in een wijwatervat als je hem of haar probeert sokken, schoenen of een jasje aan te trekken.  

Maar het waren geen kerstsokken; het waren Register Belastingadviseurs sokken. Herensokken schat ik, gelet op de maat. Voor uniseks waren ze waarschijnlijk te groot. Hoofd communicatie Harald Bresser ontkende desgevraagd iedere betrokkenheid bij de aanschaf van een en ander, maar trok wel met een sierlijk gebaar een broekspijp tien centimeter omhoog. Goed geraden: hij ook al. En toen begon het fiscale geweten op te spelen. Want stel dat behalve hoofd communicatie, algemeen directeur en voorzitter ook van zulke sokken dragen: is dan sprake van een uniform? Ik hoop van wel, want als die sokken dan een verstrekking vanwege de werkgever vormen blijft de fiscale schade beperkt. Dat is ook het geval bij vermelding van de naam van de werkgever op de sokken van – u weet het – tenminste zeventig vierkante centimeter, al weet ik dan weer niet of dat criterium geldt per sok of dat het ook oké is als de twee sokken samen aan de oppervlakte-eis voldoen. Ik heb het altijd fiscale wetgeving op z’n smalst gevonden.

Nu zijn we als vereniging Register Belastingadviseurs niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting (onze opleidingstak wel maar die is zoals u weet ondergebracht in een aparte rechtspersoon) dus de discussie over gemengde kosten raakt ons niet. U weet wel: vormen die kosten representatiekosten (beperkt aftrekbaar) of is het een gevalletje reclame (volledig aftrekbaar). Ik verwijs u naar mijn verhaal op deze site over (de fiscale aspecten van) stropdassen.

U begrijpt: ik heb de sokken weer teruggelegd boven in de kast. Desalniettemin: ik wens u goede kerstdagen.

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten