Schaf box 3 af en breng die over naar box 1. Met dat ogenschijnlijk simpele plan zetten het RB deze week de fiscale wereld een beetje op z’n kop. Met stoom en kokend water kon de notitie waarin dit wilde plan het levenslicht zag nog net op tijd voor de Tweede Kamer commissievergadering van Financiën aan de politiek (en pers) verstuurd worden, en dat bleef niet onopgemerkt. In deze commissievergadering ging het over de toekomst van box 3, en de verwachtingen waren hoog gespannen. Ruim op tijd zaten onze fiscalisten met een bakje chips en een pakje Tjolk (ja, dat bestaat nog steeds) thuis op de bank om de livestream te volgen. Zelf was ik er in het echt bij, en dat was met het oog op de zo belangrijke contacten, bijzonder plezierig. Koffie was er wel, maar helaas enkel voor de commissieleden. En voor de Staatssecretaris natuurlijk, die heel keurig voorafgaand aan de vergadering even een handje kwam geven. Tijdens de vergadering informeerden diverse Kamerleden (CU, BBB, CDA) naar de visie van de staatssecretaris op onze plannen, die aangaf ~~door~~ de plannen zeer serieus te nemen.
In de vergadering tekende zich een consensus af dat in de nabije toekomst illiquide beleggingen (met name vastgoed) overgebracht zouden worden naar box 1 (om daar belast te worden op basis van een vermogenswinstbelasting) en liquide beleggingen in box 3 zouden blijven, waar dan sprake zou zijn van een vermogensaanwasbelasting. Niet ideaal naar onze mening, maar het kan erger. En weet dat de vermogensaanwasbelasting beslist nog niet van tafel is. Voor de ouderen onder ons: de dreiging van een ouderwetse (‘platte’ heet dat in het jargon) vermogensbelasting (type Wet op de vermogensbelasting 1964, maar dan met een progressief tarief) hangt nog steeds boven de markt. Zo’n vermogensbelasting met een progressief tarief wordt aangeduid als een Miljonairsbelasting. Framen is nu eenmaal alles in de politiek.
Opvallend vond ik hoe de linkse partijen in de wedstrijd staan: het gaat hen niet in de eerste plaats om de door het Kerstavond arrest ‘gederfde’ belastingopbrengst maar vooral om de snelle invoering van de nieuwe wetgeving die boven alles de vermeende vermogensongelijkheid in Nederland zou moeten tegengaan. We zullen zien hoe het verder gaat maar geloof me: we zitten er bovenop!
Voor de praktijk verder belangrijk (maar wat – letterlijk – dichter bij huis) is de door BVT geactualiseerde uitgebreide notitie Zonnepanelen. Geen nieuwbouwwoning doet het nog zonder zo lijkt het en hier in de Achterhoek waar ik woon zie je werkelijk reusachtige stallen verrijzen met zoveel panelen dat al onze leden de opgewekte elektriciteit niet opgemaakt zullen krijgen. Overigens: als je hier de grens naar Duitsland oversteekt is in dit opzicht alles nog een maatje groter.
Na het succes van onze Box 3 naar box 1 notitie gaan we verder met de bekende bedrijfsopvolgingsfaciliteit, beter bekend als de BOR. In de Voorjaarsnota 2023 is meer bekend geworden over de toekomst van deze faciliteit. Reden om onze eerdere White paper weer van stal te halen en te kijken hoe we de toekomst van deze voor de MKB-ondernemer zo belangrijke faciliteit het beste kunnen borgen.
Tenslotte is de uitnodiging voor de ALV 23 juni zojuist verzonden en zijn we organisatorisch al volop bezig. Waarbij ik me wellicht meer nog dan op de ALV zelve me verheug op het middagsymposium over het Wetsvoorstel Personenvennootschappen, met als keynote speakers (zo heet dat, we hebben het hier gewoon over sprekers vóór de koffie en na de koffie) Judith Guichelaar (Flynth Accountants en adviseurs, Arnhem) en Eric van Uunen (Marree & Van Uunen Belastingadviseurs, Oisterwijk). Komt allen gratis bier zou ik zeggen.
En tenslotte gaat binnenkort een uitvraag de deur uit voor de tweede RB dag van dit jaar. Wat moet er fiscaal bezien anders in dit land, zou kan ik de vraagstelling samenvatten. We horen graag van u.
Kortom: RB: never al dull moment!