Het RB heeft een nieuwe RB Notitie uitgebracht over de aftrekbaarheid van kosten bij een vrijkomende lijfrente. De aanleiding van deze RB Notitie is het gewijzigde standpunt van de kennisgroep verzekeringsproducten van de Belastingdienst over de aftrekbaarheid van deze kosten. De belangrijkste aspecten van deze wijziging worden verder toegelicht in een recent gepubliceerde RB Notitie Aftrekbaarheid van kosten vrijkomende lijfrente.

Op 14 december 2023 heeft de kennisgroep verzekeringsproducten van de Belastingdienst een gewijzigd standpunt uitgebracht over de aftrekbaarheid van (bemiddelings)kosten ingeval een vrijkomende lijfrente wordt omgezet in een direct ingaande uitkering. Het oude standpunt is daarmee ingetrokken. Ten opzichte van het oude standpunt is verduidelijkt dat kosten aftrekbaar zijn ongeacht of de uitvoerder van de lijfrente (bank of verzekeraar) de mogelijkheid biedt om op basis van execution only het vrijkomende kapitaal om te zetten naar een ingaande uitkering. Daarnaast is verduidelijkt dat € 250 aan kosten als gebruikelijk kunnen worden beschouwd. Dat is belangrijk omdat het wetsartikel stelt dat kosten alleen in mindering kunnen worden gebracht voorzover zij in hun totale omvang niet overtreffen wat gebruikelijk is. Naar aanleiding van dit gewijzigde kennisgroepstandpunt heeft het RB in samenwerking met de commissie Toekomstvoorzieningen een RB Notitie Aftrekbaarheid van kosten vrijkomende lijfrente samengesteld. Deze RB Notitie vind je op onze website (ledengedeelte) Fiscaal Kenniscentrum bij RB Notities en dossier Toekomstvoorzieningen.

PE-cursus Inleiding Oudedagsvoorzieningen
Ontdek nu alles over lijfrenten in onze interessante cursus Inleiding Oudedagsvoorzieningen. Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van lijfrenten. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

 PE-cursus Inleiding Oudedagsvoorzieningen 

 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten