Het leek erop alsof demissionair staatssecretaris Van Rij zijn laatste officiële optreden zorgvuldig had uitgekozen, het Fiscaal Congres van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs (RB) dat afgelopen vrijdagmiddag 28 juni plaatsvond in het vernieuwde NBC Congrescentrum te Nieuwegein.
Alhoewel de staatssecretaris veel meer heeft gerealiseerd gedurende zijn ambtsperiode bij het Ministerie van Financiën, zal hij waarschijnlijk toch het beste bekend blijven bij onze doelgroep als de bewindspersoon die het box 3 dossier bovenaan de prioriteitenlijst had staan. Het kon dan ook niet uitblijven dat hij daarop terugblikte voor een publiek dat uitkeek naar zijn mening over dat dossier.
Dagvoorzitter en directeur fiscale zaken van het RB, mr. Sylvester Schenk RB, deed zijn best om Van Rij toch wat uitspraken te ontlokken. Dat lukte hem goed, want hij kon hem naar aanleiding van een zeer actueel bericht op NOS.nl welkom heten als ‘de beste minister-president die Nederland nooit gehad heeft’. Over zijn opvolger was Van Rij heel duidelijk; ruime parlementaire ervaring én een ervaren fiscalist, dat helpt enorm bij de uitvoering van een dergelijke portefeuille.
Hij gaf het volgende kabinet ook een advies: Probeer te komen tot een meerjarige fiscale beleids- en wetgevingsagenda. Bijvoorbeeld voor de komende vier jaar. Dat geeft rust, ook in de wetgevingsplanning. Internetconsultaties dragen daar zeker aan bij en werken die spreiding in de hand. En dat is net op tijd want de Raad van State staat op het punt om de gele kaart te trekken ten aanzien van die spreiding van wetgeving.
Duurzaamheid en klimaatbeleid waren voor Van Rij nieuwe dossiers waarmee hij als fiscalist in een maatschappelijk relevant vraagstuk trad. Aan de jongeren deed hij het advies nu te kiezen voor een specialisatie in die richting. Ook in zijn nieuwe rol bij het IMF komt dat weer langs.
Van Rij legde uit dat hij zijn rol richting de Belastingdienst zag als die van een voorzitter van een Raad van Commissarissen. “De organisatie gaat niet zo goed, ik ga me er als voorzitter RvC iets meer mee bemoeien”, was voor de Belastingdienst zijn devies. Wat Van Rij ook heel erg was bevallen, de samenwerking met het RB en de diverse andere koepels. Zeker de samenwerking in het box 3 dossier de laatste maanden was kenmerkend voor de Nederlandse aanpak. Over de toekomst was hij kort, de verdere afhandeling van de Wet Rechtsherstel ligt in handen van het nieuwe kabinet. Eén van de alternatieven verwees hij alvast naar de prullenbak, de invoering van een nieuwe Wet Vermogensbelasting. Oogt simpel maar is het niet. Niet doen dus.
Dagvoorzitter Schenk bedankte de staatssecretaris met de traditionele bos bloemen, maar ook met een meer persoonlijk cadeau. Zoals goed te zien was in zijn media optredens was Van Rij altijd onberispelijk gekleed in pak en das. Schenk haakte daarop in door aan de ‘soon to be’ ex-staatssecretaris het laatste exemplaar van de Register Belastingadviseurs (strop)das te overhandigen en vroeg hem die vooral te dragen in zijn nieuwe functie zodat de staatssecretaris ook in Washington nog eens aan het RB zou denken.
Het door het RB georganiseerde hybride Fiscaal Congres trok ruim 1000 deelnemers die zich gedurende de middag lieten meenemen in het thema ‘Box Talk: Vermogen en Belastingen’. Hierin kwamen actualiteiten aan bod rondom vermogen en belastingheffing in box 1, 2 en 3, vermogens- en schenk- en erfbelasting en de herinvoering vermogensbelasting in de toekomst.
De belastingadviseurs werden aan het einde van de middag opgepept door de uitsmijter van het congres, Sander Aarts. De voormalig Special Forces teamleider nam op een integere, maar bijzonder openhartige en indrukwekkende manier het publiek mee in zijn ervaringen in binnen- en buitenland. Hij deelde ook de wijze les om in ons werk focus te houden, af en toe uit je eigen comfortzone te stappen en in verbinding te blijven.
De middag werd afgesloten met een informele borrel. Al met al wordt er teruggekeken op een inspirerende middag.