Het lenen in gelieerde verhoudingen gebeurt vaak in de MKB-praktijk en de meestgestelde vraag die een adviseur krijgt is tegen welke rente dit dan kan. In de recent gepubliceerde RB Notitie Rente in gelieerde verhoudingen worden handvatten gegeven om in gelieerde verhoudingen een zakelijke rente te bepalen. In de onderstaande gelieerde verhoudingen kan je aan de hand van deze RB notitie de hoogte van de rente bepalen:

  • een lening van een directeur-grootaandeelhouder (dga) aan zijn eigen bv of omgekeerd;
  • een lening van een moedervennootschap aan een dochtervennootschap of omgekeerd of tussen zustervennootschappen;
  • een lening tussen ouders en kinderen of omgekeerd.

Bij de bepaling van de zakelijk rente wordt in deze RB Notitie een onderscheid gemaakt tussen drie rentecomponenten:

  • de basisrente;
  • een opslag omdat de rente gedurende langere tijd is vastgeklikt;
  • een risico-opslag.

Aan de hand van voorbeelden en jurisprudentie gaan we dieper in op de materie, zodat je zelf een zakelijke rente voor je klant kunt bepalen. De nieuwe RB Notitie Rente in gelieerde verhoudingen vind je onder RB Notities van het Fiscaal Kenniscentrum.

Civiel model overeenkomst van geldlening tussen B.V. en aandeelhouder/natuurlijk persoon

Wist je dat de modellenbank van Wolters Kluwer naast fiscale modellen ook civiele modellen voor de fiscale praktijk bevatten. Optimaliseer je werk, bespaar tijd en gebruik het civiele model overeenkomst van geldlening tussen B.V. en aandeelhouder/natuurlijk persoon van Wolters Kluwer! Dit civiele model en heel veel andere fiscale modellen vind je in de modellenbank van Wolters Kluwer, die je als lid van het RB kosteloos kunt gebruiken. Probeer het nu uit!

PE-cursus Actualiteiten lenen aan en van de bv

Ontdek nu alles over lenen in gelieerde verhoudingen in onze interessante cursus Actualiteiten lenen aan en van de bv. Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van lenen in gelieerde verhoudingen. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

 PE-cursus Actualiteiten lenen aan en van de bv 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten