Op 31 mei heeft minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid een brief over voorstellen tot administratieve lastenverlichting voor de NOW-controle naar de Tweede Kamer gestuurd. Het RB is tevreden met de voorgestelde wijzigingen. Eerder leverde het RB samen met de NBA, SRA en NOAB input voor een lastenverlichting. De minister nam meerdere voorstellen hiervan over.

‘We zijn tevreden over het feit dat de minister een groot deel van onze voorstellen heeft meegenomen in de aanpassingen tot versoepeling op de NOW-controles’, stelt Fons Overwater, voorzitter van het Register Belastingadviseurs. ‘Met deze versoepelingen verminderen de controlekosten voor ondernemers die toch al in zwaar weer verkeren. Met name mkb-bedrijven zullen bij de nieuwe regels gebaat zijn.’

Het RB pleitte er samen met de koepels voor de bovengrens voor een derdenverklaring verder te verhogen tot ongeveer € 60.000. Via de brief laat de minister weten dat de grens waarboven een derdenverklaring nodig is vanaf NOW 3 wordt verhoogd. Weliswaar niet naar € 60.000, maar naar € 40.000. Daarnaast ontstaat voor de NOW3 en -4 één uniforme grens van het voorschot voor de derdenverklaring: €125.000. Deze maatregelen pakken voor zowel de mkb-bedrijven als voor onze leden voordelig uit.

Ook is door het RB en de koepels een voorstel gedaan om de werkzaamheden te beperken wanneer de administratie vanaf 2019 door een deskundige derde wordt gedaan. Ook in dat voorstel komt de minister tegemoet. Wanneer de administratie al door een deskundige derde wordt uitgevoerd worden de controlewerkzaamheden verlicht.

Tot slot ziet het RB nog enkele mogelijkheden om de lasten verder te verlichten dan voorgesteld. De beroepsvereniging pleit namelijk ook voor invoering van een eenvoudige zuivere derdenverklaring. Tot op heden is de minister geen voorstander van dit voorstel.

Op woensdag 2 juni debatteerde de Tweede Kamer over de economische steunpakketten. Op 7 juni heeft de Tweede Kamer gestemd over de tijdens het debat ingediende moties. Vind de stemuitslagen _hier.

Lees hier_ de gehele brief van de minister of hetnieuwsbericht_ van het RB over de verlenging van het steun- en herstelpakket.

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten