Op 8 december 2022 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zaak Luxury Trust Automobil, nr. C-247/21, een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot de factureringsregels in de A-B-C-regeling. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor bedrijven die actief zijn binnen de Europese Unie en handeldrijven met andere lidstaten van de EU.

In het kort heeft het Hof van Justitie bepaald dat de huidige factureringsregels in de A-B-C-regeling moeten worden aangepast om in overeenstemming te zijn met de Europese btw-richtlijnen. Als men gebruik wil maken van de vereenvoudigde regels voor ABC-transacties binnen de Europese Unie, dan moet de term “btw verlegd” verplicht op de factuur worden vermeld.

Bovendien heeft het Hof van Justitie geoordeeld dat het achteraf toevoegen van de vermelding btw verlegd’ op een factuur niet toegestaan is als deze aanvankelijk ontbreekt. Deze vermelding dient aan te geven dat de factuur betrekking heeft op een intracommunautaire driehoekstransactie en dat de belastingschuld wordt overgedragen aan de persoon voor wie de levering is bedoeld.

Als gevolg van deze uitspraak heeft de staatssecretaris van Financiën het besluit Omzetbelasting met betrekking tot administratieve, facturerings- en andere verplichtingen aangepast.

 

LET OP

De wijziging ziet op de toepassing van de vereenvoudigde A-B-C-regeling en betreft het vervallen van de goedkeuring voor vermelding van ‘intracommunautaire levering’ op de factuur. Door het vervallen van de hierboven vermelde goedkeuring moet bij toepassing van de vereenvoudigde regeling voor A-B-C- transacties in de Europese Unie op de door tussenhandelaar B aan afnemer C uit te reiken factuur voor de levering voortaan verplicht de vermelding ‘btw verlegd’ worden opgenomen. Tussenhandelaar B kan de levering aan C blijven verantwoorden in rubriek 3b van de btw-aangifte.

 

Ontdek nu alles in onze cursus btw en internationale handel in goederen over vorenstaande en de andere aspecten van btw in samenhang internationale handel in goederen.

BTW en internationale handel in goederen 

Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten