Wil je klant nog met terugwerkende kracht naar 1 januari een Vennootschap Onder Firma? Dat kán nog. Tenminste als je het nog snel én goed voor je klant regelt. Hoe? Dat lees je in ons nieuwsbericht.

Een Vennootschap Onder Firma (VOF) of maatschap ontstaat door mondelinge of schriftelijke overeenstemming tussen partijen. Daar waar we VOF vermelden, bedoelen we ook de maatschap.

Vennootschap Onder Firma

Partijen hebben de mogelijkheid om de VOF te laten ingaan op het moment van overeenstemming of te kiezen voor een tijdstip in de toekomst of het verleden. Vaak wordt er in de praktijk gekozen voor terugwerkende kracht naar bijvoorbeeld 1 januari of het begin van het boekjaar. Terugwerkende kracht geldt slechts als een afspraak op fiscaal gebied, waarbij de winst die in die periode wordt behaald, wordt beschouwd als winst van de VOF. Juridisch heeft de overeengekomen terugwerkende kracht geen status.

Terugwerkende kracht

Voor fiscale doeleinden keurt de Belastingdienst een fiscale terugwerkende kracht van maximaal 9 maanden goed.
Dit is vastgelegd in het besluit Firmaproblematiek en terugwerkende kracht.

Voor terugwerkende kracht gelden de volgende voorwaarden:

  1. dat de afspraken schriftelijk zijn vastgelegd;
  2. de terugwerkende kracht gaat niet verder terug dan schriftelijk overeengekomen én niet verder terug dan het begin van het kalenderjaar of boekjaar;
  3. de terugwerkende kracht mag niet worden gebruikt om een incidenteel fiscaal voordeel te behalen.

Met andere woorden, als een VOF-overeenkomst vóór 1 oktober wordt gesloten, kan deze met een kalenderjaarboekhouding teruggaan tot 1 januari van dat jaar.

Hoe zorg je ervoor dat voor de Belastingdienst duidelijk is dat de schriftelijke vastlegging tijdig heeft plaatsgevonden?

Een manier is om een gescande, ondertekende VOF-overeenkomst binnen de termijn per e-mail te verzenden tussen jou als adviseur en je klant.

Kamer van Koophandel

Vergeet ook niet dat jouw klant de VOF tijdig moet in schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor moeten alle vennoten persoonlijk langskomen op een vestiging van de KvK. 

Ondernemersfaciliteiten

Als aan alle voorwaarden voor terugwerkende kracht is voldaan, hebben vennoten recht op ondernemersfaciliteiten, op voorwaarde dat de vennoten in die periode ook daadwerkelijk arbeid hebben verricht en voldoen aan het urencriterium.

De terugwerkende kracht heeft alleen gevolgen voor de inkomstenbelasting.

Werknemer wordt vennoot

Als er een VOF wordt aangegaan met een werknemer. Dan is geen correctie van de loonaangifte vereist, omdat de terugwerkende kracht gebaseerd is op een fictie die alleen van invloed is op de inkomstenbelasting.

De voormalige werknemer kan claimen dat hij aan de criteria voor ondernemersfaciliteiten voldoet en recht heeft op zelfstandigenaftrek. Hij kan de afgedragen loonheffing verrekenen in zijn aangifte inkomstenbelasting. De afgedragen sociale premies en pensioenpremies worden niet terugbetaald, omdat er gedurende de periode dat de VOF juridisch nog niet bestond, sprake was van verzekeringsplicht.

Uittreden of beëindigen VOF

Uittreden uit een VOF of beëindigen van een VOF met terugwerkende kracht is niet mogelijk! Zowel juridisch als fiscaal niet.

Modelovereenkomst nodig?

Heb je een modelovereenkomst voor de VOF of maatschap nodig?
In onze juridische modellen (alleen beschikbaar voor RB-leden) vind je ze gemakkelijk.

Akte VOF 

Maatschapsovereenkomst

Meer weten?

Ontdek nu alles over de VOF in onze cursus Personenvennootschappen – verdieping.

Cursus Personenvennootschappen 

Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten