Het programma ‘Digitale transformatie en tax technology voor de fiscalist’ staat alweer ruim een half jaar online en is sinds maart ook af te ronden met een bootcamp. Na een eerste ronde aan feedback hebben we iets bijgestuurd op de invulling van de bootcamp en opnieuw zijn we benieuwd naar de reacties. We vroegen Tim Bolink MSc RB, die aan de bootcamp van 31 augustus meedeed, naar zijn ervaring.

‘Het programma is behoorlijk uitgebreid en ook de opbouw is mooi. Het online deel bestaat uit zo’n zes à zeven uur aan technologische innovaties. De afwisseling in de manier van leren was hierbij erg prettig. Het is een mix van interviews, korte filmpjes, praktijkvoorbeelden en tekstuele uitleg van begrippen. Het is natuurlijk heel persoonlijk of je zelfstudie fijn vindt. Ik vind het heerlijk, het is ontzettend flexibel. Zo heb ik soms om 22.00 uur nog een uurtje gestudeerd en andere keren op andere tijden. Net wanneer ik er zin in had en wanneer het uitkwam.

Na een stuk theorie volgde een doorvertaling naar de fiscale praktijk. Persoonlijk vond ik die fiscale vertaling erg interessant. De bootcamp was daarbij een mooie afsluiter. Samen met concullega’s ga je praktisch aan de slag en bespreek je hoe je praktische invulling kan geven aan de technologische ontwikkelingen. Waar de bootcamp net als de e-learnings digitaal was, leent deze zich ook heel goed voor een fysieke bijeenkomst. Tijdens de bootcamp werden we namelijk regelmatig creatief uitgedaagd. Een goed element, helemaal voor belastingadviseurs die normaal gesproken toch wat minder creatief zijn. Maar juist die setting zou op locatie ook heel goed werken. Dat is mijn enige punt van feedback op het programma, al met al was het een nuttige training.

Het programma heeft me enerzijds meer bewustwording gebracht over tax technology. Het is niet zo dat er een wereld voor me openging, maar het heeft me op technisch gebied wel wat nieuwe dingen geleerd. Hoe machine learning en algoritmes in elkaar steken bijvoorbeeld. Het heeft me ook de tijd gegeven om na te denken over digitaliserings- en verbeterstappen in de fiscale praktijk. Die tijd is er in mijn beleving vaak niet en daar hielp de training zonder twijfel bij. Daarnaast bood de bootcamp gelegenheid om met concullega’s te sparren over de toepassing van technologie in de praktijk om uiteindelijk tot een klantadvies te komen. Dit onderwerp leende zich uitstekend voor een bootcamp en was een waardevolle toevoeging op het technische stuk.

Wat mooi is aan dit programma is de mogelijkheid om te verdiepen. Bij elk onderwerp van e-learnings werd verwezen naar andere artikelen, filmpjes, etc. Dus heb je een grotere interesse in het onderwerp, of snap je het nog niet helemaal? Dan kun je nog dieper in het onderwerp duiken. Maar het hoeft niet. Dat past wat mij betreft wel bij een ondernemende fiscalist, die als generalist zelf kiest waarin hij zich verdiept.

Ik hoop dat dit programma volgend jaar weer aangeboden wordt. Deze basisvariant voor fiscalisten die het dit jaar niet gevolgd hebben en een verdieping voor fiscalisten die hem al wel gevolgd hebben. De opzet is gewoon goed. Sowieso zijn dit soort samenwerkingsprojecten waardevol, zeker op onderwerpen waar je in de kern een ander vakgebied dan fiscaliteit raakt. Denk aan technologie, duurzaamheid en andere innovaties. Ik hoop dat we dit in de toekomst vaker gaan zien.’

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten