Actualiteiten vennootschapsbelasting
24 september 2024 | 16.00 – 21.00 uur | BCN Zwolle
Is jouw kennis van de vennootschapsbelasting nog actueel? Er vinden namelijk veel ontwikkelingen plaats op dit gebied. De wetgeving verandert geregeld, er wordt veel jurisprudentie gewezen en er zijn belangrijke beleidsbesluiten van de staatssecretaris. Ook van groot belang voor de praktijk zijn de kennisgroepstandpunten die tegenwoordig door de Belastingdienst worden gepubliceerd.
In deze cursus worden alle actualiteiten op het gebied van de vennootschapsbelasting uitgebreid besproken. Dit gebeurt aan de hand van praktijkvoorbeelden zodat je de opgedane kennis direct kunt toepassen in de praktijk.
* De cursus is op meerdere data en locaties te volgen.
Ontwikkelingen Fiscale eenheid
10 september 2024 | 16.00 – 21.00 uur | BCN Utrecht
De fiscale eenheid is een zeer belangrijke regeling in de vennootschapsbelasting die door heel veel belastingplichtigen wordt gebruikt. Het vormen van een fiscale eenheid biedt veel voordelen, maar er kunnen ook nadelen aan kleven. Het is van groot belang dat deze voor-en nadelen zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.
Tijdens deze cursus wordt de werking van het fiscale eenheidsregime besproken aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij recente ontwikkelingen met betrekking tot de regeling, waaronder jurisprudentie en kennisgroepstandpunten van de belastingdienst.
Fiscale begeleiding emigratie dga (twee sessies)
11 september + 2 oktober 2024 | 16.00 – 21.00 uur | Van der Valk Vianen
Bij emigratie is een goede analyse en voorbereiding van essentieel belang. De specifieke emigratie van een dga vraagt om een niet-alledaags fiscale begeleiding; er wordt hier heel veel van je verwacht. Je moet antwoord krijgen op diverse vragen voordat je een maatwerkadvies kunt geven. Want, wat is de reikwijdte van de opdracht? Waar zitten de knelpunten? Wat zijn de fiscale gevolgen en hoe kunnen die beperkt worden? Iedere emigratie is anders.
Tijdens deze tweedelige cursus wordt relevante theorie verduidelijkt aan de hand van casusposities. Er wordt daarbij gekeken naar oplossingen om de fiscale gevolgen te beperken.
Bronbelasting op rente en royalty’s en straks ook op dividenden!
30 september 2024 | 16.00 – 21.00 uur | Van der Valk Vianen
Nederland kende heel lang geen bronbelasting op rente en royalty’s, maar met de invoering van de Wet Bronbelasting 2021 per 1 januari 2021 is hieraan een einde gekomen. Het gaat om een rente- en royaltybetaling door een in Nederland gevestigd lichaam aan een gelieerd lichaam in een laag belastend land en om bepaalde misbruiksituaties. Op 2 november 2021 is het wetsvoorstel Wet invoering conditionele bronbelasting op dividenden aangenomen en is op 1 januari 2024 in werking getreden. Deze conditionele bronbelasting wordt een nieuwe heffing die zal bestaan naast de al bekende Wet op de dividendbelasting 1965.
Het kabinet ziet op dit moment geen aanleiding om de bronbelasting uit te breiden naar alle rente-, royalty- en dividendstromen. De nadruk van het kabinet ligt steeds meer in de aanpak van belastingontwijking via internationale maatregelen.
Tijdens deze cursus krijg je een praktisch overzicht van de werking van deze bronbelastingen. Vanzelfsprekend worden deze heffingen in de huidige internationale belastingadviespraktijk geplaatst en wordt aandacht besteed aan de mogelijke tekortkomingen van deze heffingen. De link naar andere internationale maatregelen is daarbij zo gelegd en wordt dan ook gemaakt. Het Multilaterale Instrument, dat het voor landen mogelijk maakt om op een snelle en efficiënte wijze hun belastingverdragen aan te passen om belastingontwijking tegen te gaan, zal daarom niet ontbreken.