Fundament theorie financiële planning (CFP)

11 september 2024 | 6 sessies (t/m 11 december 2024) | Van der Valk Vianen

Wil je de verschillende disciplines van financiële planning kunnen toepassen in je adviespraktijk? Het Register Belastingadviseurs verzorgt al enkele jaren de hbo(plus)-opleiding Fundament theorie financiële planning (CFP), speciaal opgezet voor belastingadviseurs. Je leert de theorie toepassen aan de hand van casusposities.

Tijdens zes colleges komen achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan bod:
– Fiscaal recht
– Familie
– Beleggen/Financiële rekenkunde
– Financieren
– Toekomstvoorzieningen
– Ondernemer

Deze cursus start op woensdag 11 september en eindigt op woensdag 11 december 2024.
Het complete programma inclusief data en studiebelasting, vind je in het gouden blok aan de rechterkant onder ‘Studiewijzer’.

 Bekijk opleiding 

 

Ontwikkelingen Fiscale eenheid

10 september 2024 | 16.00 – 21.00 uur | BCN Utrecht

De fiscale eenheid is een zeer belangrijke regeling in de vennootschapsbelasting die door heel veel belastingplichtigen wordt gebruikt. Het vormen van een fiscale eenheid biedt veel voordelen, maar er kunnen ook nadelen aan kleven. Het is van groot belang dat deze voor-en nadelen zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.
Tijdens deze cursus wordt de werking van het fiscale eenheidsregime besproken aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij recente ontwikkelingen met betrekking tot de regeling, waaronder jurisprudentie en kennisgroepstandpunten van de belastingdienst.

 Bekijk cursus 

 

Bedrijfsopvolging in de IB-sfeer – verdieping (VERNIEUWD)

10 september 2024 | 16.00 – 21.00 uur | Van der Valk Vianen

Peter en Anniek hebben al jarenlang samen een advocatenpraktijk in maatschapsverband. Het gebouw waarin de praktijk wordt uitgeoefend is eigendom van Peter. Nu wil Peter ermee stoppen en zijn deel overdragen aan de jonge advocaat James. Dat klinkt op zich goed, maar ze hebben een aantal wensen: James wil geen overdrachtsbelasting betalen, Peter wil geen inkomstenbelasting betalen, en bovendien wordt het bedrag dat Annemiek bijdraagt aan de uitkoop van Peter ook nog deels gefinancierd. Tot slot willen ze allemaal dat de belasting op de winst van de maatschap straks zo laag mogelijk belast wordt.
Dit zou zomaar een casus in jouw eigen praktijk kunnen zijn. Als adviseur ligt de uitdagende taak bij jou om dit alles te regelen. Maar hoe breng je al die wensen samen in een passende oplossing?

Basiskennis van de fiscaliteit rond bedrijfsopvolging wordt verondersteld.

 Bekijk cursus 

 

Het woningbegrip in de overdrachtsbelasting

9 september 2024 | 16.00 – 21.00 uur | Van der Valk Vianen

De overdracht van een woning wordt tegen een verlaagd tarief belast. De verkrijger dient namelijk 2% overdrachtsbelasting te betalen over de waarde van de woning, terwijl dit voor overige onroerende zaken in principe 10,4% betreft. In de wet wordt niet omschreven wat precies onder een “woning” dient te worden verstaan. De Hoge Raad heeft in 2017 een aantal belangrijke uitspraken gedaan over het begrip ‘woning’ voor de overdrachtsbelasting. Met de arresten van de Hoge Raad is de discussie echter nog niet tot een einde is gekomen. In de praktijk is er nog steeds volop discussie.

Wat als ik ga beleggen in woningen? Kan een fabrieksvilla die momenteel in gebruik is als restaurant worden aangemerkt als een woning voor de overdrachtsbelasting? Hoe zit het met een kantoorgebouw dat getransformeerd gaat worden tot woning(en)? Kan het verlaagde tarief worden toegepast op de verkrijging van een (losse) garage, schuur, of tuingrond? Dit zijn vragen die kunnen spelen in de praktijk. De financiële impact tussen het al dan niet kunnen toepassen van het 2%-tarief is groot. Dit kan het verschil zijn tussen een (zeer) rendabele en niet-rendabele aankoop. Leer de kansen en risico’s goed in te schatten bij de kwalificatie van onroerende zaken.

 Bekijk cursus 

 

 Bekijk nieuwe kenniswebinars in de Zomeractie! 

 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten