Afgelopen dinsdag, 12 december, was onze voorzitter Vincent de Jong één van de gasten in het programma Tax Talks, het online learning platform van Sdu.

Presentator Marit Muller RB, blikte in het tweede half uur van de uitzending uitgebreid terug op het fiscale jaar 2023 met Vincent en directeur NOB (Henk Koller). Ook werd er vooruitgekeken naar 2024.

Vincent typeerde 2023 in een paar woorden als “pappen en nathouden aan de ene kant (doelend op het box 3 dossier) en dynamisch aan de andere kant (draaien aan knoppen zonder het evenwicht in de gaten te houden)”. Het NOB sloot zich bij die woorden aan.

Belangrijke onderwerpen die in 2023 voor het RB onder andere aan de orde kwamen waren, aldus Vincent, de box 3 perikelen, de vereenvoudiging van het belastingstelsel die we gepresenteerd hebben in de RB VeRBeterbundel en de verbeterde verhouding met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Hoogtepunt voor het RB: het niet verder versoberen van de BOR, deze regeling waarborgt voor veel ondernemingen de continuïteit, aldus De Jong. Dieptepunten waren er natuurlijk ook, Vincent gaf aan dat het globale evenwicht tussen de verzwaring in box 2 en box 1 poliltiek is ngevuld zonder diepgaande fiscale kennis. Dat zou moeten veranderen, naar zijn oordeel.

Voor 2024 staat er op het wensenlijstje van het RB de voorkoming van de verdere versobering BOR en DSR. Grote zorgen maakt het RB zich over de achterstanden bij de Belastingdienst.

Tax talks is een onderdeel van het e-learning abonnement van Sdu Licent. Hier is de aflevering terug te kijken.

 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten