De zoveelste online pubquiz, de 32e variant op de home work-out of weer een nieuwe challenge. In de afgelopen maanden viel het mij op hoe snel je tot een nieuwe, uit de hand gelopen hobby kan komen en hoe creatief diverse bedrijven en individuen hierop inspelen. Ondanks dat de coronamaatregelen langzaamaan weer versoepeld worden, zal ik niet snel het avond- of weekendritme oppakken van vóór de coronacrisis. En toch: de fiscale wereld staat niet stil, de werkzaamheden lopen door. Wat te doen met die extra tijd daarnaast, zonder in ‘onzinnige’ hobby’s te vervallen? Ik geef je een aantal van mijn ideeën. En nee, ik sluit niet uit dat die uit de hand lopen!

Om eerlijk te zijn, zo’n aanvraag voor uitstel van betaling van belastingschulden is volgens mij niet het meest aantrekkelijke wat je op een dag voor de klant kunt doen. De gedachte achter de aanvraag, het verzekeren van continuïteit in de komende maanden, is echter een nobele waarmee je jouw klant echt helpt. Dus, aanvragen en klaar? Nee! Als je het mij vraagt, is de vervolgvraag veel interessanter: wat kan die klant nog meer doen om zijn bestaansrecht te verzekeren? Neem dus eens dat extra kwartiertje de tijd om van gedachten te wisselen met de ondernemer en verder te kijken dan vandaag.

Daarnaast vind ik dat een hobby wel wat meer uitdaging mag hebben dan Netflix. Het komt bij mij geregeld voor dat de werkweek de nodige deadlines bevat. Ook als student had ik vaak weken waarin het verplichte leesvoer weinig keuze bood. Je zult het vast herkennen: regelmatig zijn er (fiscale en niet-fiscale) onderwerpen waar je meer over wilt weten, maar op dat moment niet de tijd voor hebt. De achtergrond, politieke duiding, de details. Juist in deze tijd probeer ik een paar uur per week te blocken voor ‘eigen’ onderwerpen. Soms is dat een fiscale verdieping, maar geregeld kies ik voor verbreding – economie, politieke besluitvorming of soft skills. Kies iets wat je leuk vindt en waar je een uitdaging in vindt. En hoe leuk is het als je die nieuwe kennis in jouw advies aan een klant kunt hergebruiken!

Tot slot is het als (toekomstig) young professional ongetwijfeld leuk om jouw mening te delen. Of je nu student of startend belastingadviseur bent, ik neem aan dat je iets vindt van de huidige (fiscale) coronamaatregelen. Zo denk ik dat deze periode zich leent om duurzaamheidsdoelen te verenigen met fiscale regelingen – het ‘de vervuiler betaalt’ – principe fiscaliseren. Waarom zou dit geen moment zijn om het belastingstelsel te herzien? Ik denk aan het terugdringen van de bureaucratie en het verhogen van de eenvoud voor (met name) de kleine ondernemers. Kortom: een ideaal moment om je oordeel over fiscale maatregelen eens uit te werken tot een eigen plan. Een voorzet nodig? Ik ben benieuwd wat je van ons in 2018 gepubliceerde visiestuk TaxY vindt. Ik kijk uit naar een hobbymatig uitgewerkt plan, al dan niet uit de hand gelopen.

Tim Bolink MSc RB
RB Jongerencommissie