Het afgelopen jaar hoor je niets anders dan superlatieven, waarom dit wel een heel bijzonder jaar is. Zonder afbreuk te doen aan de huidige omstandigheden, is het ook fijn dat sommige zaken nooit veranderen. Zo kun je traditioneel vanaf 1 maart weer de belastingaangifte invullen en is vanaf diezelfde 1 maart het systeem overbelast waardoor er geen aangifte kan worden gedaan.

Wellicht is dit een teken dat de Belastingdienst haar systemen nog steeds niet op orde heeft, maar ik leg het graag positief uit. De gemiddelde Nederlander kan niet wachten om zijn of haar belastingaangifte in te vullen. Of deze bereidheid voortvloeit uit het solidariteitsgevoel om te staatskas snel weer te vullen, of uit meer persoonlijke motieven dat het belastinggeld graag snel wordt ontvangen, laat ik in het midden.

Dat belastingheffing in maart 2021 een populair onderwerp is, heeft natuurlijk ook alles te maken met de aankomende verkiezingen. Persoonlijk vind ik het erg vermakelijk om te lezen wat alle partijen van plan zijn met de toeslagen. Deze week kwam in het nieuws dat de problemen met de toeslagen ook al jaren duren. Over zaken gesproken die blijkbaar nooit veranderen.

Ik heb enthousiast de partijprogramma’s gescand op de heilige graal van het toeslagensysteem, maar mijn zoektocht eindigde in een deceptie. Bijna alle partijen komen tot de conclusie dat het huidige systeem niet optimaal is, en dat het veel eenvoudiger zou moeten. Veel verder dan ‘vereenvoudigen’ en ‘het systeem is ingewikkeld’ komen de meeste partijen niet. De linkse partijen dragen een halve oplossing aan door kinderopvang en zorg (bijna) gratis te maken zodat een toeslag niet nodig is. Hoe mensen met een laag inkomen de huur vervolgens moeten betalen is helaas onduidelijk.

Wellicht moet ik me er maar bij neerleggen dat het systeem van de toeslagen op de stapel komt van dingen die nooit veranderen. Al geloof ik natuurlijk wel in een eenvoudiger belastingstelsel. Met de RB jongerencommissie dragen wij een aantal oplossingen aan om dit mogelijk te maken. Lees ze in ons Manifest.

drs. Daniël van Meijgaarden RB
Voorzitter RB Jongerencommissie