In de karaktervolle ‘DeFabrique’ in Utrecht vond vrijdag 11 oktober de RB-dag 2024 plaats. Ruim 550 RB-leden verdiepten zich daar, in het schijnsel van sprekende led kleuren, in de (R)Evolutie van de aangiftepraktijk. 
Onder dagvoorzitterschap van routinier Sylvester Schenk belichtten vijf expert-sprekers het thema van de middag met meerdere opstekers voor de toekomst.

Nadenken over morgen

Cornel van der Heiden, senior Director of Technology van LexisNexis Risk Solutions, leverancier van onder andere sponsor Nextens, beet enthousiast het spits af en praatte de zaal bij op recente ICT-ontwikkelingen. Hij deelde vijf gouden tips op het terrein van E-facturatie standaarden, btw-harmonisatie in de EU, standaardisering in Nederlandse Rekeningschema’s, opgaaf werkelijk rendement Herstel Box 3 en ‘Nieuwe Berichtenstroom’ vanaf 2025. ‘Nu nadenken over morgen maakt een wereld van verschil!’, luidde zijn overall boodschap.

Dirk-Jan Bonnet en Paul Jairath, respectievelijk ‘programmadirecteur Compliance by design’ en projectmanager bij de Belastingdienst, zoomden in op de inrichting van slimme processen, die uitblinken in meer efficiency, eenvoud en betrouwbaarheid. Dat betekent ook iets voor de heffing en inning van belastingen en in het verlengde daarvan: de rol en kwaliteitstoevoeging door de RB.

Na de pauze was de beurt aan Ludwijn Jaeger, voorzitter van de RB-commissie Formeel belastingrecht & Fiscale praktijkvoering én Fiscaal advocaat bij Jaeger Advocaten-Belastingkundigen. Hij sprak zich uit over de Beleidsrichting direct aanpassen. Navordering en naheffing worden in meerdere gevallen vervangen door herziening. Herziening houdt in dat zowel de burger cq Belastingdienst binnen drie jaar nadat de belastingschuld is ontstaan (nagenoeg) zonder voorwaarden wijzigingen kunnen doorvoeren in de aangifte en aanslag, voldoening of afdracht: ‘Al die perikelen van de korte termijnen, die gaan dan een stuk minder spelen’, aldus Jaeger.

Voldoening op aangifte

Jurjen Glazenburg voorzitter van de VHMF, bepleitte een nieuw systeem voor inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting: Voldoening op aangifte (VOA). Overigens pleit de vereniging hier al 62 jaar voor! Bij Voldoening op aangifte schuift de verantwoordelijkheid van fiscus naar burgers en ondernemingen, met controle achteraf. Dit biedt tal van voordelen, aldus de spreker. Zo wordt de opgave voor de Belastingdienst fors vereenvoudigd, geen brieven, geen beschikkingen meer, er zijn op deze wijze ‘meerdere vliegen in één klap te slaan’.

Glazenburg verwees ook kort naar toeslagenaffaire: ‘een overheid die direct mensen zo raakt zou je niet moeten voorstaan’. Daar was laatste spreker Saskia van Kol, bestuurslid van het RB en oprichter-eigenaar van het Groningse Buro98, het roerend mee eens. Zij brak een lans voor het bieden van ondersteuning op het terrein van belastingen en toeslagen, aan ondernemers en burgers met beperkte financiële middelen.

Rond 17.00 uur kwam het programma ten einde en was er het startsein voor een gezellige borrel, waar velen napraatten over de enerverende middag.

ALV: 24 januari 2025

Zie je al uit naar de volgende RB-bijeenkomst? Reserveer dan alvast de 24e januari 2025 voor de Algemene Ledenvergadering met middagprogramma. Vanaf begin november is het mogelijk om je aan te melden voor deze dag via onze website. 

 

Foto: Raphael Drent

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten