Schijnzelfstandigheid, oftewel de vraag of er bij een arbeidsrelatie sprake is van een ‘overeenkomst van opdracht’ of toch van een ‘arbeidsovereenkomst’. Voor 2016 gebruikte je hiervoor de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Daarna kwam de Wet DBA die op dit vlak meer duidelijkheid moest brengen, maar dat in de praktijk niet deed. Dus werd, hangende de verdere debatten in de Tweede Kamer, een handhavingsmoratorium afgesproken.

Echter: anno 2024 is de politieke discussie nog niet ten einde, maar heeft de Belastingdienst al wel aangekondigd dat het moratorium in 2025 ten einde komt. Ergo: men gaat actief controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Alle reden dus om in de RB Podcast grondig het net op te halen. Met een echte expert: Ruud van den Dool, fiscalist, fiscaal docent, auteur, spreker en bovendien Universitair Hoofddocent fiscale economie bij de Universiteit van Amsterdam en gastdocent bij de opleiding fiscale economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In gesprek met Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB en de vaste host van de RB Podcast.

 Beluister de podcast 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten